tisdag 15 mars 2011

Kan media vara ödmjuka?

"Någon måtta på finkänslighet får det vara" skriver chefredaktören på Sörmlands Nyheter när han ska ge sin syn på tidningens ansvar för det hot och våld som förekommit mot politiker och anställda i Landstinget Sörmland. Läs svaret här
Landstingsledningen har ställt frågan "Landstinget har tagit ansvar - vilket ansvar tar Sörmlands Nyheter?" På den får vi alltså svaret att vi är "finkänsliga" när landstingsstyrelsen ordförande blir liknad vid Kadaffi och insändare uppmanar till att storma landstingshuset.

Som informationschef har jag det senaste halvåret sett ett 80-tal insändare och ett otal kommentarer på SN:s webbsidor som i uppskruvat tonläge gått vidare på den journalistik som funnits på nyhetsplats. Där har man konsekvent undvikit att skriva att en oberoende utredning visar att anklagelserna om "fiffel och rofferi" varit felaktiga och att de formella felen rättats. Resultatet visas tydligt på SN:s egen video från demonstrationerna utanför landstingshuset. Den hatiska stämning som fanns där har har mycket få andra källor än SN. Vad säger Göran Carstorp om det?

Från landstingets sida har politiker och tjänstemän ända sedan start i arvodesaffären varit öppna och erkännt att det funnits berättigad kritik. Fullmäktige har också fattat en rad beslut för att rätta de fel som begåtts. En helt ny politisk ledning tillsattes vid årsskiftet. De har fattat de beslut som krävts. Landstinget har på en rad olika sätt lyssnat och besvarat kritik och frågor. Vad kan vi göra mer, Göran Carstorp?

Politiker gör det, tjänstemän gör det, näringslivet gör det - alla vet att det är klokt att erkänna att ingen är perfekt - men när ska vi få se en chefredaktör erkänna att man faktiskt har gjort dåliga bedömningar eller fel?

Som informationschef agerar jag för att medborgarna ska få en korrekt bild av landstinget. Demokratin är en del av landstinget och demokratin fungerar. Både tjänstemän och politiker har lärt sig väldigt mycket av det som skett. Vi har ändrat vårt sätt att arbeta och röjt bort det som var fel. Nu finns en bred politisk enighet om att gå vidare med sjukvård, kollektivtrafik, regionbildning och andra frågor. Det är den korrekta bilden av landstinget.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar