måndag 16 maj 2011

Landstinget backar inte, vi är öppna med vad vi diskuterar

Det är inte lätt att informera om ekonomi i Landstinget Sörmland. Den första delårsprognosen för hälso- och sjukvården pekar mot en obalans mot budget i år med nära 200 miljoner kronor.

Media kommer med skarp kritik för att vi inte håller budget.

Att ta bort 200 miljoner kronor märks. Alla enheter utanför vården bidrar med sammanlagt 50 miljoner kronor. På informationsenheten betyder det till exempel en tjänst mindre.
I vården måste också alla bidra. Frågan har gått ut till alla chefer. De har lämnat förslag. De förslagen är ett underlag som vi har presenterat öppet för fackföreningar, verksamheter, media och på webben. Syftet är att diskutera konsekvenser, kvalitet, eventuellt andra lösningar.

Media slår genast på stora trumman. Helsidor med nedläggningshot, protester, personal och patienter som är oroade.
Men processen är inte alls klar. Det finns inget förslag från hälso- och sjukvårdschefen, politikerna har inte fått något förslag. Inga beslut är fattade.

När så hälso- och sjukvårdschefen går ut och förklarar att vissa delar inte är aktuella kommer rubrikerna om att "landstinget backar". Backar från vaddå? Att vi öppet vill redovisa att det inte är en lätt uppgift att sänka kostnaderna så mycket. Ska vi vänta tills besluten är fattade, utan fackliga förhandlingar och diskussioner?

Vore det inte väldigt bra med en lugnare samtalston? Det finns faktiskt sätt att bedriva vård med högre kvalitet till lägre kostnad. Ingen verksamhet är för evigt perfekt. Allt måste utvecklas; när vi startar något nytt kanske vi kan prioritera bort något gammalt. Alla åtgärdsförslag hittills kommer från vården och vi kanske kan utgå från att deras förslag i huvudsak är för patienternas bästa, eller?

1 kommentar:

  1. Intressant blogg! Jag tycker att du är ett föredöme för andra landsting, kommuner och regionförbund. Well done.

    SvaraRadera