tisdag 26 april 2011

Följ arbetet med kostnadsminskningar på webben!

http://bit.ly/fHlYZQ

Hälso- och sjukvården i Sörmland ska sänka sina kostnader med drygt 200 miljoner kronor. Det är ingen liten och lätt uppgift. Alla från topp till botten i organisationen måste delta för att det ska lyckas. Sen ska sörmlänningarna också acceptera nödvändiga kostnadssänkningar. Inget av detta är möjligt utan kommunikation.

Sen flera månader tillbaka pågår ett intensivt arbete. Förvaltningsledningen och alla chefer utreder, undersöker, förankrar och skriver. Facken ska med på banan, oppositionen ska involveras, de anställda ska förstå vad som pågår och delta i processen. Politikerna ska fatta beslut. Inget av detta är möjligt utan kommunikation.

Medborgarna ska informeras om varför, hur och när de påverkas. Det är bara möjligt med kommunikation.

Hur kommunicerar landstinget?
Via länken ovan kommer du till den webbplats där du kan hålla dig informerad om vad som görs. Där läggs alla dokument och all information om vad som händer. Senast i går la vi ut alla förslag som kommit från anställda och från oppositionspartierna. Sedan tidigare finns hälso- och sjukvårdschefens förslag med ett tillägg från länssjukvårdsnämndens arbetsutskott. Lägg ett bokmärke så vet du vad som är på gång!

Anställda får självklart också information via sina chefer, intranät, fackliga organisationer och vår interntidning. Medborgarna informeras via pressmeddelanden och hushållstidningen Min hälsa. Vi finns på Facebook och Twitter. Följ oss gärna där!


Processen kommer att vara länge
Det kan ta lång tid att genomföra de långsiktiga förändringar som krävs för att vården ska få en ekonomi i balans. Först därefter kan demokratin fungera fullt ut så att sörmlänningarna på demokratisk väg styr hur de vill att vården ska utvecklas mot framtiden.

torsdag 21 april 2011

Lögner i tidningarna

Tillägg 23 april:
Eskilstuna-Kuriren som först avvisade rättelsen har på lördagen gjort en journalistiskt korrekt bedömning och publicerar en artikel där de citerar både landstingets kriskonsult och mig. Dom ska ha heder för detta. Katrineholms-Kuriren har jag inte kommit åt att läsa, men Södermanlands Nyheter har vad jag kan se inte tagit in rättelsen.
Jag har idag skickat in följande begäran om rättelse:
"Södermanlands Nyheter
Katrineholms-Kuriren
Eskilstuna-Kuriren


Begäran om rättelse
Samma artikel i tidningarna – Ny kritik för arvodesaffären, 2011-04-21

Tidningarna sprider utan belägg falska uppgifter om att Landstinget Sörmland skulle ha betalt för artiklar. Jag har dessutom svarat på frågan vid intervju av en reporter från Eskilstuna-Kuriren utan att svaret publicerats:

Nej, landstinget har inte betalat för några artiklar eller blogginlägg.

Anklagelsen om att jag eller andra företrädare för Landstinget Sörmland stöder avsättande av chefredaktör Carstorp på Södermanlands Nyheter är helt absurd. Paul Ronge har skrivit en lång sammanfattning av vad kritiken mot tidningskoncernen i Sörmland går ut på med länkar till de dokument som förekommit. Paul Ronges blogginlägg lär gå in under svensk yttrandefrihet.
Jag rekommenderar alla intresserade att läsa bloggen, vilket inte betyder att jag som tjänsteman tar ställning för enskilda åsikter som Paul Ronge framför.


Anna Jerdén
Informationschef
Landstinget Sörmland"

Svar från Göran Carstorp, chefredaktör för Södermanlands Nyheter:

"Hej Anna, du fick svara på den kritik som framfördes mot dig i dagens tidning. När det gäller eventuell betalning för debattartiklar var det en sak som Molander i sitt brev till revisisionen ansåg att den nya revisionen skulle granska, och det är inget som du har anledning att få svara på. Det framställdes ju inte heller som ett faktum i artikeln utan som en fråga som Molander ställde till revisionen."

Mitt svar:


Hej Göran,
Det är alltså din uppfattning att man får föra fram uppenbara lögner utan faktakontroll i Sörmlands Nyheter och att berörda inte får föra fram att det är lögner?

Göran Carstorp igen:

Min uppfattning är att du har fått svara på den kritik som riktats mot dig. De uppfattningar som Molander framför i artikeln är något som han vill att revisionen ska titta på. Menar du att Molander inte får framföra sådana uppfattningar?

Mitt svar igen:

 
 
Hej igen Göran,
Molander får föra fram vilka åsikter han vill. Detta handlar om tidningens publicistiska ansvar och de pressetiska regler som säger ”Ge korrekta nyheter – Hör båda sidor”. Att sprida lögner hindrar mig som informationschef att nå mina uppdragsgivare med saklig information. Det är Landstinget Sörmland som tystas, inte Molander. Tyvärr är det inte första gången.

Carstorps svar:

Nyheten är att Molander vill att revisionen ska granska ett antal saker. Om revisionen väljer att ta upp frågan och sedan finner anledning att rikta kritik av något slag kommer självklart den som berörs att ges möjlighet att kommentera kritiken.
Där gav jag upp försöket att nå fram.

onsdag 13 april 2011

Mer e-tjänster till sörmlänningarna

Har varit på ett första möte om Mina vårdkontakter med folk från hela landstinget. Det ska bli enklare att boka och avboka tider, göra klamydiatester, förlänga sjukskrivningar och recept och att skriva och få svar på frågor från vården, bland annat. E-tjänster är något som våra medborgare väntar sig och där kraven på effektiv och snabb service dygnet runt ökar hela tiden.

Landstinget Sörmland var bland de första i landet att införa ett elektroniskt system för detta, men det har blivit gammalt och ska ersättas med ett effektivare och modernare system.

För informationsenheten betyder det ett ansenligt arbete. Nästan samtliga 7 000 anställda måste först av allt få veta vad som är på gång, sen ska de ändra sitt sätt att arbeta. Chefer måste få bra underlag att visa sina anställda, det ska utformas utbildningar så alla vet hur de ska arbeta. Vi får använda intranätet, göra powerpointpresentationer, medverka vid utformning av utbildning, kanske göra nyhetsbrev, anpassade efter olika behov.

Därefter ska allmänheten få information om den nya servicen och hur den ska användas. Webben måste få en ny ingång som ska kopplas till det nya systemet. Säkerhet och sekretess ska garanteras. Sist på listan står att skriva pressmeddelanden eller bjuda in till presskonferens, presentera material på webben och kanske trycka upp informationsmaterial.

Det här är bara ett av en mängd utvecklingsprojekt som pågår. I nästan alla finns behov av informationskompetens. Information är en del av vården där vårdpersonalen tyvärr får väldigt lite kompetens via sina utbildningar. Därför finns en ständigt växande efterfrågan på enhetens begränsade resurser. I morgon ska vi se vem som ska åta sig detta projekt.

onsdag 6 april 2011

Nu vänder vi blad

På kort tid har landstinget ställt om fokus för att anpassa verksamheten till att vända ett befarat underskott. Hälso- och sjukvården ser över all verksamhet. Landstingets övriga delar har fått ett sparbeting. För att arbetet ska lyckas krävs information och kommunikation.

I år ska frågan om framtida regioner avgöras, liksom hur kollektivtrafiken ska styras. Sjukvården utvecklar vården för flera grupper som de allra äldsta och sjukaste, reumatiker, diabetiker och bröstcancerpatienter. För att arbetet ska lyckas krävs information och kommunikation.

Det senaste halvåret har mycket av landstingets kommunikation kring viktiga frågor hindrats och begränsats av att medier, främst i Nyköping, kopplat alla frågor till en felaktig bild av att politiker fått för mycket pengar. Bilden har trappats upp i insändarspalter och på internet. Till slut stod en grupp nyköpingsbor utanför landstingshuset med krav på att de skulle avsätta den nyvalda politiska ledningen. Situationen var både hotfull, våldsam och demokratiskt oacceptabel. Säkerhetschefen avrådde ledande tjänstemän och politiker från att gå ensamma i Nyköping.

Kriskommunikation ingår i informationsenhetens uppdrag. Kriskommunikation på grund av mediebevakning är ovanligt. För att få stöd i en hotsituation vände jag mig därför till en utomstående konsult. Med stöd av denne har landstinget gått i svaromål mot främst Sörmlands Nyheter.

Målet med kriskommunikationen var att avvärja den akuta situationen och att förmedla en bredare bild av vad som inträffat i Landstinget Sörmland det senaste året. Det är min uppfattning att vi lyckats med detta.

Idag betalar jag resterande arvode till mediekonsulten. Det har kostat landstinget 150 000 kronor att vända en hotfull krissituation.

Förhoppningsvis har både landstinget och media lärt en del av det som hänt så vi kan koncentrera oss på viktiga framtidsfrågor där medierna som alltid har en uppgift i att konstruktivt granska och ifrågasätta.