onsdag 6 april 2011

Nu vänder vi blad

På kort tid har landstinget ställt om fokus för att anpassa verksamheten till att vända ett befarat underskott. Hälso- och sjukvården ser över all verksamhet. Landstingets övriga delar har fått ett sparbeting. För att arbetet ska lyckas krävs information och kommunikation.

I år ska frågan om framtida regioner avgöras, liksom hur kollektivtrafiken ska styras. Sjukvården utvecklar vården för flera grupper som de allra äldsta och sjukaste, reumatiker, diabetiker och bröstcancerpatienter. För att arbetet ska lyckas krävs information och kommunikation.

Det senaste halvåret har mycket av landstingets kommunikation kring viktiga frågor hindrats och begränsats av att medier, främst i Nyköping, kopplat alla frågor till en felaktig bild av att politiker fått för mycket pengar. Bilden har trappats upp i insändarspalter och på internet. Till slut stod en grupp nyköpingsbor utanför landstingshuset med krav på att de skulle avsätta den nyvalda politiska ledningen. Situationen var både hotfull, våldsam och demokratiskt oacceptabel. Säkerhetschefen avrådde ledande tjänstemän och politiker från att gå ensamma i Nyköping.

Kriskommunikation ingår i informationsenhetens uppdrag. Kriskommunikation på grund av mediebevakning är ovanligt. För att få stöd i en hotsituation vände jag mig därför till en utomstående konsult. Med stöd av denne har landstinget gått i svaromål mot främst Sörmlands Nyheter.

Målet med kriskommunikationen var att avvärja den akuta situationen och att förmedla en bredare bild av vad som inträffat i Landstinget Sörmland det senaste året. Det är min uppfattning att vi lyckats med detta.

Idag betalar jag resterande arvode till mediekonsulten. Det har kostat landstinget 150 000 kronor att vända en hotfull krissituation.

Förhoppningsvis har både landstinget och media lärt en del av det som hänt så vi kan koncentrera oss på viktiga framtidsfrågor där medierna som alltid har en uppgift i att konstruktivt granska och ifrågasätta.

1 kommentar:

  1. Vi vänder blad? Det pratas om hur korruptionen i många andra länder förgiftar och förstör. Men det är fan ingen skillnad här i Sverige. Samma råttor i kornboden. Säger sig vara till för folket men det visar sig aldrig. Vore fint med en revolution i detta land. Den är långt borta men det skulle behövas.

    SvaraRadera